Ve dnech 4.-13.12. 2009 žáci naší školy navštívili Florencii v Itálii v rámci mezinárodního projektu “Sapori e Saperi in Cattedra”- Alchimie del Centro Europa.
Hlavními organizátory projektu bylo Velvyslanectví ČR v Itálii, Konzulát ČR ve Florencii, Spolek ARCA (spolek přátel ČR), Spolek kuchařů Florencie a Spolek přátel Maďarska.
Osm žáků oboru Gastronomie,GM3, a jeden z oboru Kuchař-číšník pro pohostinství, KČ3, pod vedením paní učitelky Bc. Paterové strávili nádherných událostmi a zážitky nabitých 10 dní ve starobylé Florencii spolu se studenty vysoké školy Budapesti Gazdasádi Föiskola z Maďarska a po několik dní i žáky střední gastronomické školy z italského městečka Prato.
Projekt se zaměřil na výměnu poznatků z oblasti gastronomie, praktické seznámení se s italskou kuchyní, poznávání kultur národů, které mají společnou historii, prezentaci zúčastněných škol a měst a zejména byl pro žáky příležitostí a výzvou k předvedení jejich znalostí a dovedností, jež při svém studiu dosud získali.
Jeden večer našim žákům při přípravě slavnostní večeře pro klub Rotary v italské škole - Institutu Datini v městečku Prato, připadl úkol připravit moučník a na závěrečné gala večeři “Aspettando santa Lucia” v nové luxusní restauraci KLASS otevřené i pro širokou veřejnost pak každá ze zemí představila své typické národní jídlo.
V Pratu naši žáci nabídli hostům domácí jablečný závin a koláčky plněné tvarohem a mákem, které někteří z hostů ochutnali v životě poprvé. Jako digestiv servírovali žáci pravou moravskou slivovici, která byla příjemnou tečkou za vydařeným večerem.
Pro hlavní chod na slavnostní gala večeři padla zákonitě volba na tradiční českou svíčkovou s typickými houskovými knedlíky. Přišlo i hodně Čechů žijících ve Florencii, aby si mohli dopřát českou klasiku.
Naši žáci předvedli, že umí vařit, jednají samostatně a práce jim jde dobře od ruky, že dokážou být i přes mírné jazykové bariéry komunikativní, vtipní, mají zájem o vše kolem a umí se přizpůsobit i jinému kolektivu, než na který jsou zvyklí. Za to sklidili zaslouženou pochvalu a sympatie ostatních.
Jak organizátoři projektu, tak i majitel italské restaurace, kde gala večeře probíhala, nabídli naší škole a jejím žákům možnost 2-3 měsíční pracovní stáže v letních měsících v restauracích v centru Florencie a pozvání k účasti na projektech příštích.
To, že naši žáci nezklamali a dobře reprezentovali jak svou školu, tak i město Olomouc, jehož zahraniční oddělení účast naší školy v projektu podpořilo, je pro nás velkým zadostiučiněním a radostí, doufáme, že i v budoucnu se podobných úkolů zhostíme se ctí.