Ve dnech od 24. 2. do 5. 3. se naši žáci již po třetí vydali do nádherné italské Florencie, aby se zúčastnili pro nás již tradičního projektu Sapori e Saperi 2012, Alchimie del Centro Europa. V letošním roce byl projekt, který běží pod záštitou širší mezinárodní aktivity nadace pana Romualda Del Bianco Life Beyond Tourism, podpořen Visegrádským fondem, takže se do něj mohly zapojit i další země - kromě týmu z naší školy to byli Poláci, Maďaři, Italové, Slováci a Rumuni. Žáci se během projektu získali mnohé znalosti a dovednosti z italské kuchyně, naučili se správně vyrábět a připravovat pravé italské těstoviny, pizzu, moučníky, zmrzlinu a další, vyzkoušeli si komunikaci v anglickém jazyce, navázali kontakty s týmy z ostatních zemí a především vzorně reprezentovali svou zemi, město Olomouc a svou školu při dvou slavnostních příležitostech před významnými představiteli města Florencie, politiky, vyslanci, odborníky - na Green Village party a Gala dinner. Letos náš tým - Zdeněk Smrž, Eva Vlaschinská, Veronika Ambrožová a Veronika Fialová pod vedením paní Bc. Paterové, představil mimo jiné domácí chléb, domácí tlačenku, tvarůžky, zelnou polévku s domácí klobásou, pečené koleno s křenovým dipem a křehký jablečný koláč. O tlačenku a koleno s domácím chlebem byl největší zájem v konkurenci s ostatními pokrmy. Žáci si z Florencie odvezli certifikáty o absolvování kurzu italské kuchyně a pamětní list projektu, který osobně předávala paní konzulka ČR - paní Del Bianco. Vzhledem k úspěchu akce se již začíná připravovat Sapori e Saperi 2013, kde naše škola opět nebude chybět. Všem členům týmu a paní učitelce děkujeme.