Medaile pro Moravia tým - K. Drápal a žák 4. ročníku naší školy - Tomáš Janíček

Druhé místo na mezinárodním mistrovství Polska

Úspěch kuchařského týmu s žákem naší školy, Tomášem Janíčkem

Na historickém náměstí města Skoczów v Polsku se dne 20.9.2015 uskutečnila mezinárodní kuchařská soutěž v úpravě pokrmů z kapra. Letos to byl již třináctý ročník této soutěže, kterou organizují kolegové z Polské asociace kuchařů a cukrářů společně s regionálním sdružením rybářských podniků Žabí kraj. Projekt je podporován z fondu Evropské unie na rozvoj a propagaci regionálních sladkovodních ryb. Záštitu nad soutěží převzal polský ministr zemědělství.
Zadáním mezinárodní kuchařské soutěže je připravit pět porcí soutěžního pokrmu z kapra, dodaného místním rybářstvím. Do soutěže obdrželi pozvání členové AKC ČR, pobočka Severní Morava a Slezsko, Karel Drápal a Tomáš Janíček. Soutěž byla vypsána pro dvoučlenné týmy. Každý tým obdrží celého kapra, takže příprava soutěžního pokrmu začíná úplně od počátku: od vykuchání ryby, odstranění hlavy, ploutví a šupin až po filetování.
 
Náš Moravia Team vsadil při přípravě soutěžního pokrmu na prvky naší kuchyně a připravoval pošírovaného kapra s koprovou omáčkou. Protože se soutěž pořádala na historickém náměstí města, kterému vévodí radnice a kašna z roku 1775, návštěvníci této akce měli možnost vidět zblízka soutěžní týmy při jejich práci a servírování pokrmů na talíře, což jistě přispívá k popularitě kuchařského umění a propagaci pokrmů, připravovaných z kapra. Celý den také probíhal na pódiu v rohu náměstí kulturní program, kde vystupovaly folklórní soubory.
 
Při přípravě soutěžního pokrmu se nám poměrně dařilo a při vyhlašování výsledků v odpoledních hodinách na pódiu jsme netrpělivě čekali, jak jsme uspěli. Dopadlo to dobře: druhé místo - Moravia Team, Karel Drápal a Tomáš Janíček. (text K. Drápal)